Texter för ansökan om medel för skolbesök

I grundskolan, från förskoleklass till högstadiet:

Är det yngre barn visar och läser jag mina böcker ”Hej då mössan!” och ”Kraken”. Jag berättar om hur berättelsen kom till, visar hur originalbilderna ser ut och ritar Kraken i olika skepnader så eleverna ser på själva stilen att det är jag som gjort bilderna i boken.

Om eleverna läst någon av mina böcker så brukar jag prata igenom den med dem, försöka göra så att varje elev får säga något om sin upplevelse, och kanske pratar vi om vad som kunde ha hänt, eller vad som händer när boken är slut.

Vi kan också skapa ”ritsagor” tillsammans, och andra bilder där barnen får föreslå vad som ska ske. Jag brukar också prata om hur livsviktigt jag tycker det är med böcker. Att man, om man är en bokläsare, aldrig behöver ha tråkigt!

 

Här kan jag också ha ett bi-tema, med utgångspunkt från fakta-sago-bilder- boken ”Holgers honung”, då jag berättar om bin, gör barnen uppmärksamma på skillnaden mellan bin och getingar, förklarar hur det blir honung. Vi ritar tillsammans och kanske smakar på lite honung (en liten sked är lika mycket som ett bi samlar ihop under sin livstid!)

 

Är det äldre barn utgår jag från min bok ” Vi är inte vänner”, som handlar om en tjej som blir granne med en kille som har ett ben, det är en rolig historia som delvis handlar om hur dumt man ibland kan bemöta människor med funktionsnedsättning. Detta är en bok som det är idealiskt om eleverna läst i förväg, finns mycket att prata om när det gäller innehållet. Men även här kan jag visa originalbilder, visa de olika stegen från skiss till färdig illustration, berätta om hur böcker kommer till.

 

Med högstadiet pratar jag om Överlevaren Isaq, som handlar om en ensam flyktingkille som tar sig till Sverige. Och om hur min skrivprocess ser ut, och varför jag gillar att skriva lättläst. Detta är en bok som klassen bör ha läst i förväg.

 

I samtliga fall ser jag till att mitt besök blir en grund för fortsatt skapande. Jag kan också, enligt önskemål, genomföra besök i workshopform på olika teman.

Här nedan finns en pdf med lite bilder och dessa exempel:

 Skolbesök, exempel


Lämna ett svar