Om Boel/about

Hej! Jag är barn-ungdomsboksförfattare och illustratör och bor i Ludvika i södra Dalarna.

På den här platsen presenterar jag en del av mina böcker, samt bloggar när det händer något viktigt.

Kolla också in sidan om skolbesök! Såna gör jag mycket och gärna!

Alla illustrationer på sidorna här är gjorda av mig och jag står för rättigheterna. Tag gärna kontakt om du vill anlita mig som illustratör, eller använda någon av bilderna. Om du skriver en recension av någon av mina böcker går det dock bra att använda dem utan särskilt tillstånd.

Lista på alla mina böcker på LIBRIS>>

Se även mina sidor hos författarcentrum >>

I am a swedish illustrator and author of childrens books.

All illustrations on these pages are made by me and I hold the copyright. If you are interested in my work, like to commission me for an illustration job or publish one of my books, don’t hesitate to call.

+46 735362436

MFA in Graphic design and Illustration, Konstfack school, Stockholm 1992.
I work and live in Ludvika, Sweden.

See my books >> at LIBRIS

__________________________

Tidigare opublicerad intervju med Boel, av reporter Boris Werneer. Augusti 2012

Reporter: Okej, inför intervjun så har jag försökt sätta mig in i ditt CV, och jag måste säga att det hela ger ett lite osorterat intryck. Så, vad ÄR du egentligen? Författare eller illustratör? Och vilken är din huvudgenre?

Boel: Ja, hm, det är ju just det. Jag är både och.

Reporter: Jahaaa. Ja. Men vilken är din åldersgrupp?

Boel: Ja, jag jobbar både med småbarnsböcker och ungdomsböcker och mellanåldersböcker. Ibland både skriver jag och illustrerar, ibland bara skriver jag och ibland illustrerar jag åt andra.

Reporter: Men är det så smart? Jag menar, ur varumärkessynpunkt?

Boel: Nä, det är väl inte så jättesmart kanske. Men kul!

Reporter: Så varför kan du inte bara skärpa dig och skaffa en inriktning så att folk får en chans att fatta vem du är?

Boel: Kan vi ta nästa fråga?

Reporter: Jaja. Visst. Varför bor du i Dalarna? Och inte ens i kultur-Dalarna utan nere i Bergslagen? Måste man inte bo i Stockholm för att vara med i förlagssvängen?

Boel: Ja, alltså rent praktiskt så funkar det. Förr var det ju en hel del möten på förlagen och då fick jag åka ner till stockholm. Men nu är det inte det ens. Aldrig några möten. Allt går över mejlen. Det är rätt trist faktiskt. Och jag missar väl en massa tillfällen att nätverka. Så är det nog. Men det är fint här. Och billigt. Jag ser sjön.

Reporter: Ja, det är jättefint. Men jag måste fråga, hur går dina böcker egentligen? Säljer du nåt?

Boel: Joooodå. Det gör dom allt. Fast jag väntar väl fortfarande på den STORA succén.

Reporter: Men säg nåt som har gått bra? Något måste det väl finnas?

Boel: Ja, absolut. Just nu har jag en jättefin småbarnsbok som funkar fint, “Hej då mössan!” Och en kapitelbok som heter “Vi är inte vänner” och som var huvudbok i barnens bokklubb nu i sommar. Men den bok som gått bäst genom åren är faktiskt en bok om ritsagor. Alltså, det är traditionella sagor som man berättar och ritar samtidigt. Per Gustavsson heter författaren som samlat in och bearbetat dem. Jag har illustrerat. Den har just kommit i ny upplaga och sålt massor. Och så har jag gjort en egen fakta-bilderbok om bin och honung. Den tror jag kommer att hänga med länge. Just nu verkar det trendigt med bin dessutom.

Reporter: Trevligt. Men nu får du erkänna, har du något riktigt storslaget misslyckande i bagaget?

Boel: Okej. Jo, det som har gjort ondast är när min ungdomsbok “Vild” inte riktigt levde upp till förväntningarna. Den skrev jag verkligen med hjärtat och allt annat också. Den var en stor och uppriktig satsning – en allegori på puberteten. En bok som verkligen sade mycket om hur det är att gå från flicka till kvinna. Den handlade om en tjej som får en svans och drar till skogs.

Reporter: Oj.

Boel: Ja, förlaget, Bonnier-Carlsen, de tackade ja till den på en vecka och alla var superentusiastiska och den fick fina recensioner men nä. Upplagan sålde inte slut. En biblioteksblogg i Göteborg skrev om det alldeles nyss faktiskt. De var förvånade över att den inte blev större. De tyckte att den förebådade hela den stora urban fantasyvågen som kom sen. Jag var helt enkelt före min tid.

Reporter: Smickrar du inte dig själv nu?

Boel: Nej, det var så! Och det trista är, att nu när jag tänker såhär: Om jag skulle göra en allvarlig satsning och skriva en verkligt bra, tung och rolig och spännande ungdomsbok … då måste jag svara mig själv: Been there, done that, epic fail. Som ungarna säger.

Reporter: Trist.

Boel: Ja, men nu har jag gett ut den som e-bok! På eget förlag. Det är helt suveränt att kunna göra så! Så den finns! Och det är liksom huvudsaken. Och då och då är det någon som lånar den eller köper den!

Reporter: Sedär. Men vad jobbar du med just nu?

Boel: Ja, alltså, jag har om jag får säga det själv varit jädrigt produktiv på sistone. Så i år har jag fyra utgivningar. En bilderbok, en kapitelbok, och en lättläst ungdomsbok som ska heta “Överlevaren Isaq”. Och så en kapitelbok av Anna Holmström Degerman, “Vilda söker nytt hem”, som jag har illustrerat och gjort omslag till.

Så nu måste jag hitta på nåt. Känna efter var jag har lusten. För jag är, det måste jag erkänna, en rent löjligt luststyrd människa. Jag kan bara inte jobba om jag inte hittar lusten … Det är därför jag har valt ett sånt här knasigt jobb. Fast å andra sidan. Det är inte mer knasigt än att jag har kunnat försörja mig som bokskapare i 20 år. 1992 slutade jag på Konstfack, som utbildad illustratör, och jag har inte haft några andra jobb sen dess.

Reporter: Ja, det är ju inte så illa.

Boel: Nä, eller hur. Fast jag får väl passa på att tacka författarfonden och fotokopieringsfonden för en del generösa stipendier också …

Reporter: Hur generösa?

Boel: Nä, nu tror jag att inspirationen rinner till. Vi får avbryta här. Jag måste skapa.

Reporter: Ja, tack då. Jag måste säga att detta var den trevligaste intervjun jag någonsin gjort!

Boel: Tack, tack.

Hej då kaninen!Lämna ett svar