Blogg: Berättar- dramaprojekt
Jag och min “partner in crime” här i Ludvika, Maria Norgren, fick frågan om vi ville göra ett drama- berättarprojekt med två fjärdeklasser i en skola i en grannkommun. Det ville vi förstås, och det hela utvecklade sig ungefär så här: Det började med att Maria och jag kom dit och “visade upp oss” för klasserna, dvs berättade vilka vi var och vad vi håller på med. Maria berättade om att jobba som skådespelare och jag körde lite “författarbesöksgrejor”. Vi förvandlade oss dessutom en liten stund till karaktärerna “Fanny” och “Andretta” från vår historiska föreställning.
Klasserna delades sedan in i grupper om 8-9 stycken, blandat från båda klasserna, och gruppvis fick de komma till oss som installerat oss i ett rum i ett fritids för att det skulle vara lite mysigt. Där ägnade vi oss åt dramaövningar, ritade gemensamma “sportgubbar”, berättade “ett ord-var-sagor”, gjorde charader etc, samt det viktigaste: Vi intervjuade varje elev och lät dem berätta för oss och gruppen om sig själva och sina liv. Utifrån dessa intervjuer försökte sen Maria och jag hjälpa varje elev att komma fram till ett litet litet framträdande då de skulle berätta något för en grupp barn från förskoleklass. Det var väldigt fritt: Man fick spela upp scener eller rita eller berätta sagor eller förklara reglerna i sin sport eller berätta om sina djur… och det funkade! Alla gjorde ett litet framträdande! Och förskoleeleverna satt som ljus, impade av de stora duktiga fyrorna!
Vi träffade varje grupp en halv dag vid två tillfällen, utöver vårt presentationstillfälle, så det här var ett ganska omfattande projekt. Kan säga att vi hade god nytta av en lånad filmkamera, så vi kunde filma allt och sen gå tillbaka och friska upp minnet när vi skulle hjälpa eleverna individuellt.
Det bästa var stunderna då var och en fick ta plats, och få de andra elevernas tystnad och uppmärksamhet när de berättade om sig själva!