Skolbesök!

Jag gillar att göra författarbesök, det är ju i stort sett min enda chans att möta min publik på riktigt. Plus att jag tycker det är angeläget att barnen får träffa kulturarbetare och oss som jobbar med böcker. Jag vill peppa dem att läsa, för det är ju det bästa jag vet!

Jag tycker dessutom att jag har extra bra förutsättningar att göra fylliga och roliga författarbesök, eftersom jag kommer både som författare och illustratör. Bild- och formgivningsdelen är annars något som lätt glöms bort i boksammanhang. Så inte när jag kommer på besök till en klass!

Mina författarbesök kan se ut såhär:

För låg/mellanstadiet: Jag vill att barnen ska ha läst någon av mina nyare böcker. För de små barnen, gärna Kraken. För mellanstadiet, gärna Vi är inte vänner! Båda dessa är böcker som har teman som man kan prata mycket om. Som: fantasi, djur, ensamhet, att växa … samt vänskap och att vara annorlunda … Om klassen har läst en bok så brukar jag bläddra igenom den och visa bilderna, och låta eleverna i tur och ordning berätta vad som hände i just den delen av boken. När vi kommit till slutet har alla friskat upp minnet och vi kan prata om vad vi tyckte om slutet, vad som kanse hände sen. Vad man tycker om karaktärerna, om man tyckte handligen kändes “verklig”, etc.

När det gäller Kraken så ritar jag och berättar, på tavla eller blädderblock – det fångar barnen direkt. Jag berättar  hur karaktären Kraken kom till och övertygar barnen om att det är en människa som gör bilderna – inte en dator! Jag visar även originalbilder och låter alla jämföra med den tryckta bilden, samt berättar kortfattat hur böcker blir till.

(Den biten blir lite mer omfattande när det är äldre barn, då kan jag också berätta något om hur det är att leva som författare/illustratör.)

Sen pratar vi om hur man får idéer, hur jag har lärt mig att fånga mina idéer när de flyger förbi.

I mån av tid brukar jag också göra ”Ritsagor”, ur boken med samma namn, som jag illustrerat. Den kommer i 7:e upplagan i år! Det avslutar jag med att gruppen skapar ”ritsagogubbar”, som jag ritar efter deras förslag. (Det är något som klassen kan fortsätta med efter besöket.)

Jag lämnar ”minnespapper” till läraren, som får kopieras, med lite fler tips om hur man skapar karaktärer.

Jag gör också gärna besök på högstadiet. Då har jag böcker av olika karaktär som det är bra om klassen läst någon av, t ex Överlevaren Isaq (om en flyktingkille), Junia på jakt (om jakt, liv och död) eller Vild (en fantasy om en tjej som hamnar i en “annorlunda pubertet”). Under våren 2014 kom en rolig bok om tjejer i sjuan, Är du dum på riktigt?

Arvode Enligt författarcentrums prislista, inkl sociala avgifter, resa tillkommer
Klassbesök se:

Arvoden



Lämna ett svar